Blat kuchenny to centralny element kuchennej przestrzeni. To przecież na nim każdego dnia kroimy warzywa, stawiamy gorące garnki, czy nawet rozbijamy mięso. Blat kuchenny jest miejscem roboczym, na którym wykonujemy ogrom prac, często również na nim jemy. Dlaczego warto zainwestować w blat łazienkowy i kuchenny?Wybór blatu jest zdeterminowany jego wyglądem, ale i indywidualnym przeznaczeniem. Najtańszym blatem jest blat laminowany. Argumentami przemawiającymi za nimi jest niewielki koszt zakupu ale także bardzo obszerna gama kolorów i wzorów. Posiadają również niewielką wagę, dzięki temu nie potrzebujemy specjalnie wzmacnianych mebli. Największą słabością jest ich konstrukcja, którą jest zwykła płyta wiórowa pokryta laminatem. Laminat to wytrzymały kompozyt lecz w przypadku rozcięcia lub pęknięcia blat jest nie do naprawienia. Jeśli szukamy solidnego rozwiązania, jednocześnie niedrogiego zastanówmy się nad betonem. Wytrzymałość i nieograniczona liczba imitacji to jego atut.
Taki materiał jak marmur, trawertyn bądź granit są solidne, posiadają elegancję i klasę. Kiedy w kuchni decydujemy się na blat kamienny, nie straszna nam jest wilgoć i temperatura nawet najbardziej nagrzanego naczynia. Niektóre kamienie są jednak dość kruche i posiadają tendencję do odbarwiania się. Przemyślmy użycie tego rodzaju materiału, zwłaszcza ze względu na jego koszt. |