Z czym podawać białe wytrawne wino?

Wbrew pozorom podawanie alkoholu to sztuka. Dobór odpowiedniego rodzaju napoju alkoholowego odbywa się w zgodzie z wieloma zasadami rządzącymi tą kwestią. Do najważniejszych punktów zalicza się kolejność podawania alkoholu, jego temperatura i dopasowanie do odpowiedniego pożywienia. Reguły te są ponadczasowe, dlatego należy mieć je na uwadze, choć oczywiście nie trzeba trzymać się ich sztywno. Sztampa bywa złym doradcą, chociaż i eksperymentowanie może źle wpłynąć na całokształt degustacji.

Cechy białego wytrawnego wina

białe wytrawne winoZwłaszcza prawidłowy dobór wina rodzi wiele pytań. Dużą popularnością cieszy się białe wino. Jest to napój produkowany z białych winogron, klarowny, o jasnej barwie i charakterystycznym smaku, bardziej kwasowy niż w przypadku wina czerwonego. Białe wytrawne wino pasuje do dań obiadowych, kolacji oraz deserów i przekąsek. Jest więc częstym dodatkiem do posiłków. Najlepiej komponuje się z owocami morza, rybami i jajami, chociaż warto mieć na uwadze, że takie rozróżnienie nie wyczerpuje wszystkich możliwości, ponieważ każdy gatunek białego szczepu ma swoją specyfikę i pasować może do innej potrawy. Dobrze dopasowane wino to integralna część posiłku, dopełnienie smaku jedzenia za sprawą bogatego aromatu zawartego w winnej lampce. Najpopularniejsze gatunki wytrawnego białego wina to Chardonnay, Sauvignon Blanc oraz Riesling. Każde z nich ma swój odrębny aromat, bogaty smak i własny finisz.

Napój ten należy do uważanych za dobroczynnie działających na zdrowie. W odpowiedniej dawce może zmniejszać ryzyko przedwczesnego starzenia się dzięki dużej ilości mocnych przeciwutleniaczy, a także przeciwdziałać chorobom Alzheimera i Parkinsona, zawałowi serca i cukrzycy. Właściwości zdrowotne dorównują tym smakowym, dlatego pamiętając o odpowiedzialności, warto czasem skusić się na odrobinę tego napoju.