Zdrowa dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa zdaje się być od wielu lat synonimem zdrowia i urody. Nie jest to jednak do końca prawdą. Sam gluten nie jest szkodliwy. Trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt, że eliminując go z kuchni, rezygnujemy jednocześnie z pokarmów, które go zawierają, a są one zazwyczaj zdrowe i wartościowe. Wraz z glutenem pozbywamy się więc z diety źródeł cennych składników.

Jakie pieczywo bezglutenowe wybrać?

zdrowe chleby bezglutenowePrzy wyborze diety bezglutenowej trzeba pamiętać, że jego źródła, a więc zboża, stanowią podstawę diety przeciętnego człowieka. Zboża są źródłem witamin z grupy b, węglowodanów i cynku. Gotowe produkty bezglutenowe są często pełne sztucznych dodatków i konserwantów. Są dodawane po to, aby produkty uchodziły za smaczne. Przy odrobinie chęci, można jednak prowadzić naprawdę zdrową i wartościową dietę bezglutenową. Za przykład weźmy pieczywo. Kupując ten paczkowany, często na etykiecie możemy zobaczyć całą tablicę Mendelejewa. Czy w takim razie na rynku dostępne są zdrowe chleby bezglutenowe? Jak najbardziej- oferują je piekarnie specjalizujące się w wypiekach dietetycznych i niektórzy producenci żywności. Czego należy szukać w składzie? Przede wszystkim zwróćmy uwagę na to, aby był możliwe najkrótszy. Warto, aby w składzie pojawiły się ziarna i pestki, mąki razowe (np. gryczana, z sorgo lub konopi). Nasiona babki płesznik są również cennym składnikiem, ponieważ zapewniają obecność błonnika. Jeżeli chodzi o zdrowe chleby bezglutenowe, bez trudu upieczemy je również w domu.

Osoby na diecie bezglutenowej, zwykle narzekają właśnie na to, jak smakuje chleb pozbawiony białka pszenicznego. Szukają smaków, które znają z wcześniejszego okresu. Tymczasem okazuje się, że dieta eliminacyjna nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych smaków. Bez trudu znajdziemy chociażby zdrowe chleby bezglutenowe, które smakiem nie odbiegają od ich tradycyjnych odpowiedników.